Beetje lucht in benauwde tijden

Corona beheerst momenteel ons leven. Het is goed om het nieuws en alle adviezen te volgen. Maar mensen hebben ook behoefte aan steun, afleiding en positiviteit. Daarom bieden we naast betrouwbare bronnen over Corona ook plaatselijk nieuws en positieve initiatieven. Wat kan je als oudere zelf doen en wat kan je als omgeving doen om met zijn allen ons door deze vervelende periode heen te slaan.

 

Hieronder tips over bijvoorbeeld thuis bewegen, gezond eten, steun en handjes die je boodschappen doen.

Maar er is ook aandacht voor leuk nieuws, kijken of luisteren en (moderne) contactmogelijkheden.

Ook interessant voor familie, buren, mantelzorgers, verzorgenden en Gorcummers die 'iets willen doen'.

In het zoekveld hierboven kunt u informatie op deze en andere pagina's van onze website opzoeken. Soms treft u eerst wat reclame aan.

De zoekresultaten met klussendienst in groene letters staan op onze website. Klik erop om ernaar toe te gaan.

Informatie Corona

Er is op internet volop informatie te vinden over het Corona-virus. Er is ook veel onzin of onjuiste informatie. We verwijzen u hieronder daarom graag naar betrouwbare bronnen door:

De website van de Rijksoverheid

De GGD Zuid Holland Zuid

Nieuws van de Gemeente Gorinchem

Rivas (bezoek, toegang ziekenhuis etc)

Zonder ingewikkelde woorden uitgelegd

 

Nog een goedbedoelde tip: ga niet de hele dag op zoek naar Corona nieuws. Kies voor een goede balans: kijk bijvoorbeeld 2 keer per dag naar het journaal of een andere betrouwbare bron en ga dan iets anders doen. Op deze pagina bieden we u enkele ideetjes.

Winkels

Winkels passen momenteel hun openingstijden aan. Er is ook een deurbeleid om niet teveel klanten in de winkel toe te laten (zie hierboven website Rijksoverheid). Er zijn ook initiatieven voor extra openingstijden voor ouderen zoals bij onze partner van de boodschappendienst Plus Elbert van den Doel: ma t/m za: van 7.30-8.30 uur . Kijk hier bij AH voor boodschappenuurtje AH en hier voor alle supermarkten (nog niet overal beschikbaar).

Openingstijden.nl houdt openingstijden bij, maar houdt er rekening mee dat het snel kan wijzigen. Hier treft u een overzicht van de supermarkten in Gorinchem

Films en TV

Nu we veel tijd in huis moeten doorbrengen biedt het kijken naar films en TV voor veel mensen een moment van ontspanning. Waarschijnlijk zullen de omroepen ons de komende tijd hiervoor aangepaste programma's bieden zoals terugkijken naar oude sport evenementen enz. Omroep Max zendt momenteel HeimweeTV uit.Met onroerende en bijzondere momenten uit 60 jaar televisie.

 

Ziggo en KPN hebben al het aanbod gedaan om gratis enkele betaalzenders ter beschikking te stellen voor abonnees. Daarnaast is het ook mogelijk om extra films in te kopen bijvoorbeeld via Netflix

 

Via Youtube zijn heel veel mooie, grappige en hoopgevende filmpjes te zien. Zoals bijvoorbeeld natuurfilms of wilde dieren.

Soms moet u dan even naar reclame kijken die u (na een korte tijd) kunt wegklikken (kruisje in rechterhoek van de reclame).

 

Het Amsterdamse Yune maakte een kort poëtisch filmpje over wat ons nu allemaal overkomt.

Ziggo diensten

 

Ook bij Ziggo is het momenteel druk vanwege Corona. Een aantal leden heeft ons benaderd met vragen over het omzetten van het analoge signaal naar digitaal. Men wil daar graag ondersteuning bij, maar die is bij ons ook maar beperkt beschikbaar.Op de website van Ziggo is te lezen dat onderhoudswerkzaamheden zijn uitgesteld. Ook het analoge signaal wordt niet uitgezet en men laat tijdig weten wanneer dat wel gaat gebeuren. Hier kunt u bij Ziggo lezen waarvoor de monteur wel en waarvoor hij niet langskomt.

Vodafone diensten

 Speciale pagina met de aangepaste dienstverlening van Vodafone

 

KPN diensten

 KPN legt hier het huidige beleid uit. Wat Corona tot gevolg heeft voor de winkels en voor hun andere diensten lees je hier.

Podcast??

Beluister of kijk eens naar een podcast. Dat is een soort van radio of video opname waarbij jezelf kan bepalen wanneer en wat je gaat bekijken.

Lees hier bij seniorweb meer over hoe het werkt. U kunt ook online rechtstreeks podcast beluisteren of bekijken. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

VPRO en selecteer dan 'online' voor weergave op je scherm.

Liefhebber klassieke muziek: luister naar de podcasts van Radio4 (druk op liggend driehoekje voor start)

Via Google kunt u ook zoeken naar podcasts

#hartonderderiem

Videoboodschappen van bekende nederlanders.

Handige apps

De gratis app Medapp helpt u bij op tijd gebruik van medicijnen.

Gratis EHBO hulp bij noodgevallen van het Rode Kruis

Be My Eyes is gemaakt om mensen die blind of slechtziend zijn te helpen. De app bestaat uit een wereldwijde gemeenschap van blinde en slechtziende mensen en ziende vrijwilligers. Via een videogesprek voorzien vrijwilligers zowel blinde als slechtziende personen van visuele assistentie.

 

Lees ook eens de tips van seniorweb over veilig downloaden van apps

Mentaal vitaal

Naar de sportschool of hardlopen, dat kennen we wel. Maar wat doe je als 'mentaal' in een dip zit? Ga dan werken aan fitheid van je geest! Op de website mentaalvitaal lees je niet alleen wat het allemaal behelst, maar kan je jezelf testen, krijg je tips & oefeningen en worden veel tools en programma's aangeboden. Er werken veel professionals aan mee. De site is van het befaamde Trimbos-instituut. 

Folder:              voeding bij herstel

Het voedingscentrum heeft een schat aan informatie over gezonde voeding. U kunt daar o.a. de folder 'Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel' (gratis) downloaden. Volg de instructies op de site.

Senioren-fit

SeniorenFit is speciaal ontwikkeld voor de Gorcumse senioren. Het doel is om voor senioren een geschikt (beweeg)aanbod te creëren waaraan iedereen kan meedoen.

Nu is dat in deze tijd lastig, maar gelukkig zijn er mogelijkheden. Ook Beweeg-je-Fit geeft de lessen nu online.

De les wordt gegeven door één van de vaste lesgevers, op verschillende niveaus. Iedereen kan inschakelen. Meer informatie vindt u op de website van Gorinchem Beweegt.

Steun & Hulp zoeken

 

Belangrijke telefoonnummers Gorinchem treft u hier aan

 

Voor (dringende) vragen op het gebied van (gezondheid-)zorg, bel dan uw huisarts of buiten kantoortijden de huisartsenpost Gorinchem: 0183- 64 64 10

 

U kunt via Thuisarts.nl veel betrouwbare informatie opzoeken over gezondheid en ziekten. Er is daar ook een speciale pagina over Corona

 

Het zijn stressvolle tijden. De organisatie Mind verzamelt tips, adviezen, contacten en initiatieven om deze periode samen door te komen. U leest het hier bij wijzijnMIND

Mind zendt iedere werkdag om 11 uur een Livestream uit (film vanuit een huiskamer)

Er zijn ook diverse mogelijkheden voor contact en hulp

 

Bij crisis- of noodsituatie belt u het alarmnummer 112 voor politie, brandweer of ambulance. Geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844

 

Heeft u behoefte aan een luisterend oor? De Luisterlijn bestaat al 60 jaar en heeft een landelijk netwerk van 28 vestigingen voor emotionele steun per telefoon, chat en e-mail. In 1 op de 5 gesprekken komt eenzaamheid aan de orde. maar je kan ook je zorgen en angsten aan de orde stellen. 

Meer over de Luisterlijn: de Luisterlijn.nl waar u het telefoonnummer treft, maar ook hoe u kunt chatten of e-mailen. De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek.'Ouderwets' contact

Als u niet zo bekend bent met internet, maar contact toch op prijs stelt, dan zijn er nog voldoende andere mogelijkheden.

 

Maar bedenk wel: als u niets vraagt, dan gebeurt er ook niet veel. Daarom een oproep aan ouderen, gehandicapten, langdurig zieken: laat weten dat u er bent en dat u hulp of contact op prijs stelt! Er staan veel familieleden, buren en burgers in Gorcum en Gorcumse en landelijke instanties klaar om dat te doen wat nodig is. Al is het maar dat u iemand heeft die u kan bellen voor een praatje of een klein boodschapje.

Veel mensen vinden het leuk iemand te helpen en veel mensen hebben nu geen werk.Dus zoek contact met elkaar!!!

 

Mogelijkheden via de telefoon:

De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor via 0900-0767

Of meldt u aan via de Zilverlijn van het Nationaal Ouderen Fonds en u wordt iedere week op een vast dagdeel gratis gebeld voor een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Contact via 088-344 2000

 

Andere telefoondiensten vindt u bij ouderenbond ANBO.

Contact met familie

De gratis app Fello maakt het mogelijk om via een gedeelde agenda samen voor een familielid te zorgen. Je kan ook chatten met elkaar. Mooie hulp voor mantelzorgers.

Wat kunnen buren doen?

 

Leuk om te doen als persoonlijk contact even niet mogelijk is: de actie 'Bezorg je oma geen corona, maar een kaartje' via Omapost. Maar 'gewoon' een briefje krijgen dat vinden veel ouderen ook erg leuk!

Wilt u als buren wat doen voor elkaar, download dan dit voorbeeld van het buurt-briefje dat u kunt verspreiden via de brievenbussen in uw buurt. Maar wees verstandig en houdt je aan de regels van de instanties! Doe dat echt! En nog een 'feit': ouderen vragen niet zo gauw om hulp of contact. Probeer een praatje via het balkon of in de hal van uw flat of over de heg van uw tuin.

En wilt u zich misschien inzetten als vrijwilliger, neem dan contact op met het Vrijwilligers Steunpunt Gorinchem.

 

En let op wat er in uw buurt gebeurt: er zijn soms ook mensen die misbruik van de situatie proberen te maken. U kunt elkaar daarover informeren via bv de buurtapp Nextdoor. Maak daar een verstandig gebruik van en meldt onraad bij de politie of overleg met uw wijkagent.

Bewegen

Zolang u gezond bent kunt u meedoen met het TV programma van MAX: Nederland in Beweging. Voor de TV krijgt u uitleg en kunt u meedoen op de manier die bij u past.

Eric Scherder, bekend van TV over de werking van het brein, legt in deze video uit waarom bewegen zo belangrijk is.

De Hersenstichting heeft in samenwerking met Hoogleraar Eric Scherder de app 'Ommetje' ontwikkeld. Het stimuleert je om iedere dag een ommetje van 20 minuten (of meer) te maken. Downloaden kan via de App Store en Google Play.

 

Ook als u niet helemaal meer goed ter been bent kunt u toch bewegen. Bijvoorbeeld vanaf uw stoel. Kijk hieronder naar dit filmpje en zo zijn er nog veel meer filmpjes op Youtube.

Of u voldoende beweegt en wat u zelf kan ondernemen als u ouder bent leest u op de website goedgevoedouderworden.

U kunt daar ook een zelftest bewegen doen. Dan krijgt u tips die passen bij uw situatie.

Welkom online

Het nationaal ouderenfonds heeft een helpdesk voor ouderen die ondersteuning willen bij het 'online gaan' oftewel hoe gebruik ik internet. U kunt op werkdagen van 9-17 uur bellen via 088-344 200

Maar u kunt zelf ook een stap zetten door in het programma Welkom online in vier gratis lessen te leren hoe u informatie kan zoeken over 'je actieve leven', 'je sociale leven' en 'je gezonde leven'.

Seniorweb

Seniorweb biedt al jaren hulp aan senioren bij het gebruik van PC, tablet of smartphone. Er is nu tijdelijk gratis hulp per telefoon mogelijk. Op werkdagen tussen 9-12 kunt u bellen naar 0800-0506.

Beeldbellen

Naast de vertrouwde telefoon gebruiken ook veel mensen hun smartphone of tablet  voor het sturen van berichtjes via bijvoorbeeld WhatsApp. En nog moderner: 'Beeldbellen' Wilt u hier meer over lezen, ga dan eens kijken wat seniorweb hier uitlegt over 'beeldbellen' (telefoneren met beeld van uzelf en degene waarmee u belt). En hier kunt u meer lezen over videobellen.

Tablet ouderen

Bij de Consumentenbond kunt u lezen wat men daar vindt van de speciale tablet voor ouderen. Er zijn meer bedrijven en instanties die hierin iets aanbieden.

Zorg-innovaties

Of je nu patiënt, mantelzorger of professional bent, Zorg van Nu laat zien welke innovaties in de zorg je verder kunnen helpen. Zoals plezier maken met techniek. Heel gewoon. Op de website van Zorg van Nu ontdek je  slimme oplossingen op het terrein van zorg en welzijn verdeeld over een aantal thema’s. 


Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. De website van Movisie biedt tal van methoden, instrumenten en praktijkvoorbeelden over bijvoorbeeld Corona en eenzaamheid.


Gorkums nieuws & initiatieven

De Klussendienst doet (tijdelijk) boodschappen voor leden: de Klussendienst heeft in verband met corona haar service uitgebreid. Wij hebben jonge vrijwilligers bereid gevonden de boodschappen voor leden in de supermarkt te halen en bij de leden thuis te bezorgen.

U betaalt na afloop en u hoeft geen pinpas mee te geven. Voor 20 euro per jaar kunt u lid worden.

 

De Gemeente Gorinchem heeft een nieuwe website: samengorinchem. Bewoners kunnen zich inschrijven voor hulp en organisaties/burgers kunnen hulp aanbieden.

 

De internetkrant Gorkums nieuws biedt al jaren een actueel overzicht wat er allemaal gebeurt op het terrein van gezondheid, sport, cultuur & Kunst en nog veel meer Op de pagina 'Even een pauze' is Gorkums nieuws gestart om dagelijks een video uit het archief te tonen van heden tot soms lang geleden.

Ook bij de stad Gorinchem treft u veel lokaal nieuws aan. Klik hier voor de actie om de krant voor Gorcum te behouden!

De Seniorengids Gorinchem biedt al jaren een wegwijzer voor senioren op heel veel gebieden.

 

Ook op Sociale Media zoals bijvoorbeeld Facebook starten mensen (eigen) hulp initiatieven. Zoek bijvoorbeeld onder 'hulp corona Gorinchem'.

Spontaan concert voor de bewoners van Huize Steijndeld door Tommy Netten en Ellemieke Janssen. Geweldig leuk initiatief!

Puzzelen, Muziek, Lezen, spelletjes

Als u beschikt over een computer of tablet dan zijn er veel mogelijkheden voor spelletjes, lezen van boeken of het luisteren naar muziek. En nog veel meer!

Hier volgen een paar mogelijkheden:

 

Puzzelen: kijk bijvoorbeeld eens bij Denksport.nl Let op: er zijn gratis puzzels, maar u moet voor meer mogelijkheden betalen.

 

Veel mensen gebruiken Spotify om naar muziek te luisteren. Mocht u niet over deze mogelijkheid beschikken dan kunt u ook via internet naar radiozenders luisteren. Hier kunt u ook luisteren naar zogenaamde podcasts (soort radio-uitzending waarnaar u op ieder gewenst mee kan luisteren).

 

U kunt op internet ook magazines inzien van over heel de wereld. De nieuwste exemplaren laten slechts enkele bladzijden zien, maar er staan ook oudere edities op in zijn geheel. Probeer het eens en benut de zoekfunctie.

Lezen of plaatjes kijken in een mooi magazine kan ook een prettige afleiding bieden. Informeer eens of er mensen zijn die oude (grootletter-)boeken of mooie magazines willen regelen

 

En wie op leuke ideeën gebracht wil worden kan ook eens kijken bij Instagram (gratis account) of Pinterest (gratis account).

Veel mensen zitten nu thuis en verzinnen  leuke dingen zoals bijvoorbeeld op Instagram.

 

Als u een iPad heeft (en soms kan het ook op een PC) dan kunt u ook bordspelen met vrienden en familie spelen.

 

De Bibliotheek online heeft een tijdelijke actie om een aantal luisterboeken gratis te beluisteren. Het is een beetje zoeken hoe het werkt. De app gaf bij een test het beste resultaat. Je kan natuurlijk ook lid worden en e-books lezen en luisteren naar heel veel luisterboeken.


Er staat nu ook een voorleescadeautje klaar! Op werkdagen om 10.30 uur.

Zingen

Uit volle borst meezingen? Er is natuurlijk volop muziek waarmee dat kan. Hier volgen er een paar

Gorcum heeft een meezingcafe

Iedere maandagavond om 19 uur. Kijk via de link, hoe het werkt. 

 

Thuis en toch      'erop-uit'?

Internet biedt ook mooie mogelijkheden om iets te beleven waarvoor u normaal het huis uit zou gaan. Kijk bijvoorbeeld eens via Google naar Arts & Culture. Je bezoekt prachtige musea over heel de wereld.

En als u een natuurliefhebber bent, en helaas niet naar buiten kan, kijk en luister dan eens naar Vroege Vogels. En je hoeft er niet persé vroeg je bed voor uit!

 

Vanuit de huiskamer 'virtueel' op reis? Dan kijkt u vanaf uw smartphone, laptop of tablet naar allerlei bestemmingen zoals de Sixtijnse Kapel of de Hermitage.

Of krijg een online rondleiding in een nederlands museum. Of bv terugkijken naar rondleidingen bij het Stedelijk Museum.

En op MuseumTV kunt u heel veel video's bekijken van de mooiste tentoonstellingen in museums waar u misschien nog nooit van gehoord heeft. Voor niks!

 

Google maakt het mogelijk om met 360graden techniek rond te kijken in bijna heel de wereld zoals hier bij de Grand Canyon. Probeer met je muis of vinger over het scherm te schuiven om rond te kijken. Met de 'zoekfunctie' kan je een andere plek opzoeken.

 

Lekker en gezond

 Via internet is ook genoeg inspiratie op te doen om lekker en gezond te eten. Zo biedt de website van het Voedingscentrum momenteel extra informatie met betrekking tot gezond en veilig eten. Zo kunt u bijvoorbeeld lezen hoe u uw weerstand instand kunt houden. Maar ze hebben veel meer lekkere en gezonde recepten en tips. 

De website goedgevoedouderworden bevat heel veel informatie over goede voeding en beweging voor ouderen. Vooral ook over wat je zelf kan doen en hoe je de regie behoudt. Ook als je afhankelijk bent van zorgers om je heen. Hier lees je in een brochure wat en hoe.Je kan ook een test doen over je eigen voeding en beweging.

Kerkdiensten

Op de website Kerkomroep stellen kerken hun dienst of viering beschikbaar voor mensen thuis. U kunt dan thuis luisteren. Ook enkele Gorcumse kerken doen hieraan mee, maar u kunt als u dat wilt ook naar diensten van andere kerken luisteren.

Op de website kerkdienstgemist kunt u ook kerkdiensten uit het verleden terug luisteren.

Via de omroep EO: podcasts over het geloof in een steeds ongeloviger Nederland

Via de website nietalleen.nl of via 0800-1322 kunt u contact zoeken met een lokale organisatie of lokale kerk.

De katholieke kerk kent ook online-vieringen.

De paus sprak op een leeg St Pietersplein zijn Urbi et Orbi uit.

Dieren kijken in Blijdorp en webcam

DRIJVEND (VIS)KWEEKSYSTEEM (za, 04 feb 2023)
Het drijvende (vis)kweeksysteem dat, door RoffaReefs, in Diergaarde Blijdorp is ontwikkeld, is vorig jaar voor het eerst getest op het koraalrif van Bonaire. Met dit project wordt bekeken of het kweken en uitzetten van vislarven kan helpen bij het herstellen van vispopulaties en daarmee koraalriffen. Rifvissen zijn namelijk van vitaal belang voor de gezondheid van […]
>> meer lezen

Via een webcam kan je de natuur een beetje naar binnen halen. Er zijn dierenparken die hier aan meedoen, maar bijvoorbeeld ook Natuurpark Hoge Veluwe. Maar je kan ook via een webcam wereldwijd naar allerlei dieren kijken.


AD:gezond

Jacqueline Blom (61): ‘Word niet zo snel zichtbaar oud, ben blij met mijn lichaam’ (Sat, 04 Feb 2023)
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Jacqueline Blom heeft baat bij meditatie en is blij dat ze niet zichtbaar ouder wordt. ‘Maar een peeling of een ooglift sluit ik niet uit.’
>> meer lezen

NU - Gezondheid

Als schaamte je seksleven beheerst: 'In uitspreken van ongemak zit de groei' (Wed, 01 Feb 2023)
Seks is een ontspannen bezigheid die de intimiteit met jezelf of je (seks)partner versterkt. En lekker is. Tenminste: als je in contact staat met je eigen seksualiteit. Wanneer schaamte het plezier in bed vermindert, wordt het tijd dat je aan de bel trekt.
>> meer lezen


Contact

Algemeen

Stichting Klussendienst Gorinchem

Stadhuisplein 1, 4205 AZ Gorinchem

info@klussendienstgorinchem.nl
Tel: 0183-78 10 00 (ma-do: tussen 8.30-15.30 en vr: tussen 8.30 en 12 uur) 

KVK nummer: 11052273 

RSIN nummer: 810386720

Bereikbaarheid

Buiten onze openingstijden kunt u een boodschap inspreken op onze voicemail of ons een email sturen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.